ما فکر می کنیم

ما می‌خواهیم تمام توانایی‌های سبز جهان را جمع کنیم تا آسمان آبی بسازیم

چرا معدن و فولاد سبز؟

صنایع معدن و فولاد، عامل ایجاد سهم بسیار بزرگی از آلودگی هوا هستند. برای مثال حدود 7.2 درصد از کل گازهای گلخانه‌ای تولید شده توسط فعالیت‌های انسان، ناشی از صنعت فولادسازی است. گازهای گلخانه‌ای باعث گرم‌شدن زمین می‌شوند. به علاوه، آلودگی هوا باعث به خطر افتادن زندگی انسان‌ها، گیاهان و جانوران شده و چهره‌ی شهرها را زشت می‌کند.

پیمان‌های جهانی

پیمان‌هایی همچون پیمان کیوتو و توافق پاریس، الزام‌هایی را برای کاهش گازهای گلخانه‌ای وضع کرده‌اند. به علاوه سازوکار تنظیم مرزی کربن (CBAM) اتحادیه‌ی اروپا، به زودی واردات محصولاتی را که در تولید آنها آلودگی زیادی تولید شده است را مشمول پرداخت مالیات قابل توجه خواهد کرد. به این ترتیب حتی صادرات محصولات تولیدکننده‌ی آلاینده به اتحادیه‌ی اروپا نیز صرفه‌ی اقتصادی نخواهد داشت.

برای کاهش انتشارات کربنی صنایع فولاد و معدن چه می‌توان کرد؟
بخش زیادی از آلودگی تولیدشده در صنعت فولاد و معدن مربوط به استفاده از سوخت‌های فسیلی برای تولید انرژی است. جایگزین منابع فسیلی، منابع انرژی تجدیدپذیر است. منابعی که دنیا برای حرکت به سمت آنها برنامه‌های گسترده دارد. علاوه بر این، در صنعت فولادسازی، تولید آهن از سنگ آهن (فرآیند احیا)، که اکنون با استفاده از زغال کک یا گاز طبیعی انجام می‌شود، سهم عمده‌ی آلایندگی فولاد را موجب می‌شود.

منابع انرژی تجدیدپذیر

“دهه‌های متمادی به ما گفته می‌شد که حرکت به سمت انرژی‌های تجدیدپذیر صرفه‌ی اقتصادی ندارد. امروز اما این حرف درست نیست”. این نقل قول از باراک اوباما رئیس جمهور اسبق آمریکاست. منابع انرژی تجدیدپذیر، خصوصا توربین‌های بادی و سلول‌های خورشیدی نقش عمده‌ای در تامین انرژی در آینده خواهند داشت. نگرانی از پایان یافتن منابع فسیلی از جمله نفت و گاز، وابستگی این انرژی‌ها به ناپایداری‌های جهانی (مانند جنگ اوکراین)، آلایندگی این منابع و نیز ارزان‌تر شدن تجهیزات استحصال انرژی از منابع خورشیدی و بادی، موجب افزایش تمایل دولت‌ها به استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر شده است.

نقش هیدروژن

در فرآیند تولید فولاد، لازم است که سنگ آهن [که در واقع شامل اکسید آهن است]، تبدیل به آهن شود. این فرآیند که شامل اکسیژن‌زدایی از سنگ آهن است، احیا یا کاهش نام دارد. جهت احیای سنگ آهن امروزه از زغال کک یا گاز طبیعی استفاده می‌شود. هر دوی این روش‌ها دی‌اکسید کربن تولید می‌کنند. اما اخیرا پروژه‌های تحقیقاتی جدیدی اجرا شده است که در آنها احیای سنگ آهن به کمک هیدروژن انجام می‌شود. فرآیندی که به جای دی‌اکسید کربن آب تولید می‌کند.

حال تفکر ما...

تفکر ما آن است که اگر قدمی برای کاهش انتشارات کربنی و اقتصادی‌تر کردن تولید فولاد در کشور برداشته نشود، صنعت معدن و فولاد ما به سرعت مزیت رقابتی خود را از دست خواهد داد. ما معتقدیم نهضتی ملی برای حرکت به سمت معدن و فولاد سبز لازم است. این کار نیازمند همفکری و همکاری طیف وسیعی از صنعتگران، محققان، دانشگاهیان و مسئولان کشور است. سیگماس ایجاد شد تا پیشرانی برای این راهبری این نهضت باشد.

فراموش نکنیم، هوا و انتشار CO2، مرز جغرافیایی یا سیاسی نمی شناسد.